כבר לפני מאות שנים חילקו חכמי היהדות בין שלושת תקופות ההריון. שלושה חודשים הראשונים – תשמיש קשה לאשה וגם קשה לולד, אמצעיים – קשה לאשה ויפה לולד, אחרונים – יפה לאשה ויפה לולד, שמתוך כך נמצא הולד מלובן ומזורז”. (גמרא מס’ נידה). כלומר ברוב ההריון יחסי המין טובים לתינוק, ובשליש האחרון לא רק שאין סכנה כמו שחוששות נשים רבות (כמובן אם אין הריון בסיכון), אלא ההיפך. זה טוב ומסייע גם לאשה וגם לתינוק. בהיבט הרפואי, בזרע יש חומר שניקרא פרוסטגלנדינים שהוא חומר מרכך ריקמה, והוא בין היתר זה שמאפשר לצוואר הרחם להיות רך וגמיש.
ככלל, זוגות רבים מוצאים את עצמם מוטרדים מנושא יחסי המין במהלך הריון, ראשית אומר שלמעט מצבים מיוחדים (כגון הריון בסיכון), אהבה, אינטימיות, קירבה פיסית, מין ואורגזמות הן דבר מאוד כיף ומומלץ. לפחות חשש מכניסה להריון לא מתוכנן כבר אין לך 🙂
בואי ניגע בחששות הנפוצים ובמיתוסים השגויים
חשש מפגיעה בעובר עם איבר המין של הגבר. לא נכון.
התינוק נמצא עמוק בתוך הרחם, שסגור בצוואר הרחם, שנמצא בסוף הנרתיק. ולא, הגבר לא יגיע אליו. האנטומיה הגברית בנויה כך שלאיבר יש סטיה המכוונת את ראשו בזוית בין דופן הנרתיק לצוואר הרחם ולא לתוך הצוואר.
חשש שהסקס יגרום ללידה פתאומית מוקדמת. לא נכון.
הלוואי והיה ניתן לזרז כך בקלות, היינו חוסכים מלא זירוזים, זה נכון שסקס יכול לזרז לידה אבל רק לאחר שהעובר מוכן, לאחר 9 חודשים. ההשפעה מינורית מדי כדי לייצר צירים במהלך ההריון.
חשש שהסקס יגרום להפלה. לא נכון.
(כאמור, למעט מקרים של הריון בסיכון, בהם חובה להתייעץ עם רופא), פעילות מינית אינה גורם להפלות. גם בספרות המקצועית בסקירת מס’ מחקרים לא נמצא קשר בין סקס והפלות(1).
הנאה מינית מושפעת מבטחון עצמי וקבלה של השינויים הגופניים. נכון.
באופן הגיוני, אם את מבועסת ממראה גופך, מחוסר הסימטריה בשדיים או מהחלב שמטפטף לעיתים, את עלולה להיות מוטרדת עד כדי פגיעה משמעותית בהנאה המינית שלך, וזה יכול לפעול כמו דומינו. ברגע שאת לא נהנית, סיכוי סביר שתפחיתי את מינון היחסים, מה שירחיק ביניכם וחוזר חלילה. לכן כדאי לנסות להתמודד עם זה בדרכים עקיפות. להשקיע יותר באינטימיות, למצוא זמן איכות זוגי, להסתכל בעיניים, לשכב יחד בלי לחץ לחדירה. לגלות מחדש את החיבור ביניכם.
אם תלמדי לאהוב את גופך השופע ותשדרי מיניות, סיכוי סביר שזה ישפיע לטובה גם על המשיכה של בעלך. משיכה היא לא רק פיסית, אלא מושפעת גם נפשית ואנרגטית. אם את תרגישי סקסית ותשדרי את זה, את גם תייצרי משיכה. ככלל, חשוב מאוד להשקיע בזוגיות (גם מחוץ למיטה) בזמן הזה של ההריון. זו הכנה זוגית מעולה לבאות אחרי הלידה (שתהיה תקופה מאתגרת יותר לזוגיות).
אם תלמדי לאהוב את גופך השופע ותשדרי מיניות, סיכוי סביר שזה ישפיע לטובה גם על המשיכה של בעלך.
ההריון מוריד את החשק המיני. לפעמים כן ולפעמים ההיפך.
יש הרבה גורמים שיכולים להשפיע על הורדת החשק. נתחיל מהבטחון העצמי שלך והקבלה של השינויים בגופך, התנודות ההורמונליות, ההפרשה הנרתיקית המוגברת והסמיכה יותר שלעיתים מורידה את העונג בחדירה, העייפות הטבעית בהריון ועוד. אבל לעיתים ההורמונים הללו רק מגבירים את החשק המיני ויוצרים מרחב כיפי לבני הזוג. כך שזה לא מחייב.
ככל שתורידי את הלחץ לגמור ותהני מהדרך, תופתעי לגלות את העונג מהשלב הזה וגם התשוקה ביניכם תגדל.
אחד הפתרונות הוא להשקיע יותר במשחק המקדים ארוך ומעורר (זה נכון תמיד), לא לרוץ לחדירה, אלא להתענג על האינטימיות המשותפת שלכם (אפילו כשעה). ככל שתורידי את הלחץ לגמור ותהני מהדרך, תופתעי לגלות את העונג מהשלב הזה וגם התשוקה ביניכם תגדל.
כאבים פטריות ושאר צרות. קורה לפעמים, אבל עובר.
לעיתים נוצרות בהריון דליות באבר המין או כאבים שונים באגן,יש נשים שהשינוי בחומציות הנרתיק בהריון גורמת לשיגשוג של פטריה. רוב הדברים הללו חולפים או ניתנים לטיפול מתאים ע”י רופא נשים.
תקשורת – הכלי החשוב ביותר תמיד וביחוד בהריון.
במיוחד בהריון ראשון, שני הצדדים חוששים ומתמודדים עם השינוי הרב מערכתי של הריון, לכן חשוב מאוד בשלב הזה ללמוד לתקשר. להיות קשובים ולאפשר לאתגרים להפוך למתנות גדולות של קירבה והתנסויות חדשות.
האם יש תנוחות מועדפות בהריון?
ככלל, עדיף להימנע מתנוחות מסוימות שעלולות להפעיל לחץ על הבטן או צוואר הרחם. נסי להיות קשובה לגופך, וכך תוכלי לגלות את התנוחות שטובות לך בכל שלב בהריון.
התנוחה המיסיונרית (כשאת שוכבת למטה) תהיה פחות ופחות נוחה ככל שהבטן תגדל. אם בכל זאת בא לך, תוכלי לשים כרית מתחת לישבן וכך להגביה את האגן שלך.
את יכולה לנסות תנוחות אחרות כשאת עדיין שוכבת על הגב, למשל כשהוא באלכסון או שהוא שוכב לידך על הצד שלו. אפשר גם כפיות כמובן ששניכם על שוכבים הצד, כשהוא מאחורייך. או שאת יכולה לשבת מעליו כשהוא בשכיבה על הגב. אפשר גם לנסות תנוחות שונות בהן הוא כורע/עומד על הרצפה ואת שוכבת כשהאגן על קצה המיטה.
מתי כן צריך להמנע מיחסי מין בהריון?
ישנם מצבים שבהם פעילות מינית עשויה להיות מוגבלת במהלך ההריון. לדוגמה, אם לאישה יש היסטוריה של צירים מוקדמים, או במקרים של קיצור צוואר הרחם או גורם סיכון אחר ללידה מוקדמת. במקרים של דימום וגינלי (שדורש כמובן בדיקת רופא), או ירידת מים אין לקיים יחסי מין.
לסיכום, יחסי מין וכל פעילות מינית אחרת במהלך ההריון לרוב מומלצת ובטוחה לרוב הנשים, בהעדר מצבים רפואיים או חששות אחרים שצריך לקחת בחשבון. הבסיס לכל מפגש זוגי טוב הוא קשר אחד עם השני ולהיות בהקשבה ברצון ובנוחות.
(1) Schaffir, J. (2006). פעילות מינית במהלך ההריון והסיכון לתוצאות מיילדותיות שליליות: סקירה של הספרות. כתב עת לרפואת רבייה, 51(2), 93-101.